Solanka i sos do grilla stworzony w oparciu o colę – tego po prostu trzeba spróbować.
Czas przygotowania: 60 minut
Wydajność: 6 porcji
Składniki:
2 szt. kurczaka
Do solanki:
1 litr coli
2 szklanki doku pomarańczowego
2 łyżki ostrej papryki
4 łyżki soli
5 liści laurowych
2 łyżki chili w proszku
2 cebule
1 łyżka tymianku
5 łyżek białego octu winnego
Do suchej marynaty:
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka papryki
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
Do sosu Barbecue:
1 szklanka coli
1 szklanka ketchupu
1 łyżka świeżo posiekanego imbiru
1 łyżka świeżo posiekanego czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki sosu Worcestershire
1 szt cytryny
Przygotowanie:
Przygotować solankę mieszając wszystkie składniki. Włożyć do niej kurczaki i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc (Całość szczelnie zamknąć w worku albo naczyniu). Następnego dnia kurczaki wyjąc z solanki, osuszyć i dokładnie natrzeć przygotowaną wcześniej suchą marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Kurczaki piec w grillu najlepiej ustawione na puszcze coli lub z użyciem specjalnych stojaków do grillowania drobiu. Piec je w temperaturze około 200 stopni przez 45-60 minut, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury wynoszącej co najmniej 75 stopni. W między czasie przygotować sos barbecue. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek na maśle i wlać colę. Następnie dodać ketchup i pozostałe składniki, całość zredukować o około połowę podgotowując przez około 10-20 minut.
Danie podawać najlepiej z grillowanymi ziemniakami, albo frytkami z gorącym sosem barbecue.