Owoce tropikalne bardzo dobrze komponują się z delikatnym mięsem drobiowym. Wzbogacają jego smak, a wykorzystanie ich jako składnik marynaty jest świetnym pomysłem aby mięso to było wyjątkowo soczyste.
Składniki:
2 kg piersi z kurczaka bez skóry i kości
½ szklanki posiekanej cebuli
2 wyciśnięte ząbki z czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka octu winnego albo balsamicznego
1/3 filiżanki whiskey
½ szklanki melasy
½ filiżanki ketchupu
¼ łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
tabasco do smaku
1 łyżeczka chili w proszku
Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, natrzeć przygotowaną marynatą dokładnie piersi z kurczaka i marynować je około 4 godzin. Usunąć kurczaka z marynaty i wyłożyć na ruszt. Podczas grillowania piersi często nacierać pozostałą częścią marynaty.
Tagi: grillowanie kurczaka, grillowany kurczak, kurczak w pomarańczach