Wiemy że połączenie kawy i łososia może brzmieć trochę dziwnie. Ale efekt tego połączenia jest bardzo pyszny.
Jedyna właściwie bardzo ważna wskazówka dotyczy kawy. Wybierzmy do tego przepisu naszą ulubioną świeżą kawę w ziarnach. Ustawmy młynek do mielenia na najdrobniejszy poziom mielenia i zmielmy kawę dwukrotnie. Nie chcemy przecież fusów a kawę w proszku.
Składniki:
-
4 filety z łososia ze skórą
-
gruba sól
-
½ szklanki drobno zmielonej kawy
-
¼ szklanki brązowego cukru
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka białego pieprzu
Przygotowanie:
Łososia umieszczamy na namoczonej desce cedrowej skórą do dołu. Posypujemy solą. Pozostałe składniki mieszamy i nimi posypujemy łososia. Łososia grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut.
Tagi: grillowanie łososia, grillowany łosoś, łosoś z grilla