Grillowany pstrąg marynowany w whiskey i soi to jeden z naszych ulubionych przepisów. Wypróbujcie go sami a z pewnością częściej zagości on w waszym menu.
Składniki:
3 filety z pstrąga
4 ząbki czosnku, obrane i zmielone
2 łyżki świeżego imbiru, obrane i zmielone
1 szklanka sosu sojowego
1 szklanka whisky
1 szklanka brązowego cukru
½ szklanki syropu klonowego
świeżo zmielony czarny pieprz
2-3 deski cedrowe do grillowania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużym szklanym naczyniu. Do tak- przygotowanej marynaty włożyć filety pstrąga i marynować nie mniej niż godzinę. Najlepiej przez całą noc albo nawet dobę. Przed grillowaniem moczyć 2-3 deski cedrowe przez około 30-60 minut w wodzie. Rozgrzać grilla a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum. Ułożyć rybę na deskach cedrowych, zamknąć pokrywę grilla (polecamy grillować w grillach z zamykaną pokrywą dla uzyskania lepszego efektu) i grillować przez 25 minut lub do momentu aż płaty ryby zaczną się idealnie dzielić. W trakcie grillowania można podlać rybę pozostałą marynatą. Podawać rybę można bezpośrednio na deskach cedrowych. Do podawania ryby najlepiej używać szerokich szczypiec albo łopatki do grilla. Deski cedrowe, szczypce szerokie czy łopatki do grilla można nabyć w dziale akcesoria do grillowania w sklepie internetowym DYNAMIC Centrum Grilla.
Tagi: filety z pstrąga z grilla, grillowane filety z pstrąga z grilla, grillowanie pstrąga, grillowany pstrąg, Grillowany Pstrąg marynowany w whisky i soi, pstrąg na desce cedrowej, pstrąg z grilla