Przepis na tego pstrąga wydobywa jego rustykalny i dziki smak. Pstrągi hodowlane są najczęściej dostępne w sklepach ale jeśli mamy możliwość spróbujmy wykorzystać do tego przepisu dzikiego pstrąga. Do tego wyjątkowo świeżego przepisu na pstrąga polecamy szparagi lub grillowane pomidory oraz chrupkie pieczywo czosnkowe. Doskonałym uzupełnieniem tej potrawy są wina białe takie jak Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio pochodzące z Francji.
Składniki:
2 pstrągi tęczowe oczyszczone
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
4 łyżeczki miękkiego masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Opłukać rybę i osuszyć. Oprószyć pstrągi na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny i odstawić na chwilę. W osobnym rondelku na małym ogniu stopić masło i dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. W międzyczasie rozgrzać grilla do średniej temperatury, grillować pstrągi skórą do dołu (można je też grillować w koszu do grillowania ryb czy prowizorycznej patelni stworzonej z folii aluminiowej) około 6-10 minut. Od czasu do czasu skropić wcześniej przygotowaną mieszaniną masła.
Tagi: grillowanie pstrąga, grillowany pstrąg, Grillowany pstrąg z masłem pietruszkowo-cytrynowym, pstrąg z grilla, pstrąg z masłem