Pstrąg jest bardzo łatwy do przyrządzenia na płycie żeliwnej, a dodatek aromatycznych ziół sprawia, że z chęcią będziemy powracać do tak przyrządzonego pstrąga.
Składniki:
1 duży, lub 2 małe świeże pstrągi oczyszczone
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 lub dwie cytryny pokrojone w 0,5 cm plasterki
6 gałązek świeżego tymianku
4-6 dużych gałązek świeżego rozmarynu
6-8 gałązek koperku
½ filiżanki mąki
½ filiżanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka papryki
Sos ziołowy:
3 łyżki masła
1 szalotka obrana i drobno pokrojona w kostkę
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Natrzeć pstrągi na zewnątrz i wewnątrz dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypać solą i pieprzem. Do wnętrza każdego pstrąga dać 3-4 plasterki cytryny, tymianek, rozmaryn i koperek. Spowoduje to, że rybą będzie aromatyczna. W płytkim naczyniu wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Lekko posmarować ryby powstała mieszaniną z mąki. Pozostałą oliwę rozgrzać na płycie żeliwnej rozgrzanej do średniej temperatury. Umieścić pstrągi na płycie i grillować przez 5 minut. Wyłożyć na talerz. Aby przygotować sos w małym rondelku na średnim ogniu stopić masło. Dodać drobno pokrojoną szalotkę i gotować przez 2-3 minuty. Zdjąć płytę z ognia i dodać tymianek, szczypiorek i natkę pietruszki. Rybę podawać skropioną przygotowanym sosem ziołowym oraz wyciśniętym sokiem z cytryny.