Ten przepis to wspaniały pomysł na świetne danie z grilla. Chimichurri może być również rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby.
Składniki:
-
4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż
-
3 łyżeczki oliwy z oliwek
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu
-
½ łyżeczki mielonego kminku
-
1 stek wołowy
do sosu:
-
¾ szklanki świeżej natki pietruszki
-
2 cebule
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki czerwonego octu winnego
-
szczypta soli
-
szczypta pieprzu
-
szczypta ostrej papryki/płatków ostrej papryki
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W dużym płytkim naczyniu umieścić marchewkę z dwoma łyżkami oleju, z połową soli i pieprzu. Połączyć kminek i pozostałą sól i pieprz. Natrzeć mieszanką steka. Tak przygotowanego steka i marchewkę wyłożyć na rozgrzany ruszt i grillować na średnim ogniu aż stek będzie średnio wysmażony (około 12 minut) a marchewkę aż będzie miękka około 16 minut. Ugrillowanego steka przełożyć na deskę do krojenia i owinąć w folię aluminiową. Odstawić na 5 minut przed jego pocięciem w cienkie paski w poprzek włókien.
Sos Chimichurri: W międzyczasie w malakserze wymieszać/rozdrobnić pietruszkę, cebulę, czosnek, ocet, sól, pieprz i płatki papryki z trzema łyżkami oliwy i dwoma łyżkami wody. Podawać ze stekiem i grillowaną marchewką.
Tagi: grillowany stek z sosem chimichurri, Sos Chimichurri, stek z marchewką