Steki Tomahawk to duże steki z rostbefu wołowego z częścią kości żebra wymagające dłuższej obróbki termicznej podczas przygotowania.
składniki:
1 stek Tomahawk
ulubiona przyprawa do steków
Przygotowanie:
Przygotuj stek odstawiając go na około 20-30 minut przed grillowanie w miejsce w temperaturze pokojowej. Natrzyj go obficie ulubionymi przyprawami. Owiń kość folią aluminiową aby zapobiec spalaniu. Rozgrzej grilla do około 275 ° C. Stek wyłożyć na ruszt i grillować przez 3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć stek na górną półkę do podgrzewania w swoim grillu i grillować kolejne 12 minut lub do momentu aż osiągnie 80 ° C. Stekowi pozwolić odpocząć po grillowaniu około 5 minut przed pocięciem jego na plasterki. Podczas gdy mięso odpoczywa ugrillować ulubione warzywa np. paprykę, szparagi, bakłażana itp. Do grillowania idealnych steków Tomahawk polecamy używać rewelacyjnego grilla węglowego Broil King KEG.
Tagi: grillowanie steka tomahawk, grillowanie steków tomahawk, stek tomahawk, steki tomahawk