Bardzo prosta i pyszna przystawka do każdego garden party. Zaskocz przybyłych gości grillowanymi szaszłykami z owoców tropikalnych podawanych z sosem imbirowo-jogurtowym. Większość owoców jest przepyszna gdy je upieczemy. Twardsze owoce możemy posmarować olejem roślinnym i grillować bezpośrednio na ruszcie, aż będą złocisto brązowe.
Składniki:
1/2 ananasa
kiść ciemnych winogron
1 mango
1/2 melona
mały pęczek świeżej mięty
4 łyżki miodu
1 papryczka chili
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka startego imbiru
Przygotowanie:
Winogrona umyć i osuszyć. Pozostałe owoce umyć, obraź ze skóry i pokroić w kostkę około 2 cm. Przygotować marynatę: połączyć miód z oliwą, dodać posiekaną miętę, chili i imbir.
Owoce nabijać na przemian na wykałaczkę. W przypadku każdego z szaszłyków czynność tę należy powtórzyć trzykrotnie. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na blasze, zalać przygotowaną wcześniej marynata i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Owocowe szaszłyki należy grillować około 5 minut uważając, aby owoce się nie przypaliły. Podawać z sosem jogurtowo-imbirowym.
Tagi: grillowane owoce, grillowane owoce tropikalne, grillowanie owoców, grillowany szaszłyk, Grillowany szaszłyk z owoców tropikalnych