Piwo Guinness jest używane jako składnik wielu potraw. Stosuje się je np. w wielu deserach, daniach głównych czy chociażby do wypieku słynnego chleba Guinnessa. Przygotowywany według tego przepisu sos ma wspaniały smak i idealnie pasuje do wieprzowiny, drobiu i wołowiny.
Czas przygotowania: 10 min; Czas gotowania 1 godzina
Składniki:
2 łyżki masła
2 cebule bardzo drobno posiekane
5 wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku
½ szklanki melasy
1 szklanka piwa Guinness
½ szklanki białego octu
1 ½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 szklanka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Roztopić masło w rondelku. Dodać cebulę i czosnek do garnka. Całość podsmażyć aż zmięknie i zacznie się karmelizować (około 8 minut na małym ogniu). Dodać melasę, piwo, brązowy cukier, ocet, sól, pieprz i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut często mieszając. Zwrócić szczególną uwagę aby się nie przypaliło i nic nie przywarło do rondelka. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zmniejszyć ogień do minimum. Niech sos teraz gotuje się przez 30 minut na małym ogniu. Mieszać go co kilka minut. Następnie sos zdjąć z ognia i odstawić go aby obniżyć jego temperaturę do temperatury pokojowej. Na koniec sos rozmieszać do gładkości przy pomocy trzepaczki albo blendera. My polecamy to drugie rozwiązanie.
Tagi: guinness, piwny sos do grilla, smaczny sos do grilla, sos bbq guinness, sos do grilla, sos do grilla guinness, sos do grilla z piwa guinnes, sos do grilla z piwem guinness