Dodanie ananasa do tego przepisu wydobywa jego słodycz i dodaje nową warstwę smakową . Grillowane mięso dostaje dużą dawkę słodyczy dzięki czemu jest to fantastyczny posiłek dla każdego z nas.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas: 25 minut
Wydajność: 6 porcji
Składniki:
- 6 schabowych, grubości 2 cm każdy
- 1 puszka ananasa w plastrach
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki drobno posiekanej lub zmielonej cebuli
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Wyjąć ananasa z puszki, odlać 1/4 szklanki soku do osobnego półmiska. Sok połączyć z sosem sojowym, olejem roślinnym, cebulą, czosnkiem i brązowym cukrem. Umieść schabowe i plastry ananasa w dużej torbie zamykanej. Wlać do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę/marynatę. Zamknąć torbę i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Rozgrzać grilla. Usuń kotlety z marynaty i umieścić na gorącym grillu. Grillować przez około 20 minut. Obrócić w połowie czasu grillowania i podlać kotlety pozostałą marynatą. W ciągu ostatnich kilku minut grillowania, umieścić plastry ananasa na ruszcie i grillować , aż ładnie zbrązowieją. Mięso najlepiej grillować z plastrami ananasa.
Tagi: grillowane kotleciki, grillowane kotlety, kotlety wieprzowe z grilla, kotlety z grilla, przepis na schabowe, schaowe