Istnieje wiele gotowych przypraw do mięsa wieprzowego przyrządzanego na grillu. Są one do siebie bardzo podobne. Różnią się tak naprawdę ilością i proporcjami składników. Podstawowe składniki, które znajdziemy praktycznie w każdej przyprawie do wierzowiny tą: papryka, brązowy cukier, sól, pieprz, czosnek i chili. Czasami w przyprawach tych znaleźć możemy również aromatyczne i rzadziej stosowane przyprawy takie jak: kmninek, nasiona selera, gorczyca czy oregano. W bardziej egzotycznych odmianach przypraw do wieprzowiny znaleźc można goździki, cynamon, nasiona kopru, gałka musztatołowa, kurkuma, a nawet chrzan. Ale najlepszą przyprawę możemy zrobić sami. My znaleźliśmy swoje składniki i proprcje tworzące najlepszą przyprawę do wieprzowiny.
Składniki:
-
1/2 szklanki jasnobrązowego cukru
-
1/4 filiżanki słodkiej papryki
-
2 łyżki soli
-
1 łyżka chili w proszku
-
1 łyżka cebuli w proszku
-
1 łyżka czosnku w proszku
-
1 łyżka pieprzu
-
1 łyżka musztardy w proszku
-
2 łyżeczki kminku
-
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki. Natrzeć przyprawą dokładnie mięso. Przygotowaną przyprawę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 1-2 miesiące.
Tagi: do grilla, przyprawa, przyprawa do grilla, przyprawa do wieprzowiny