Chyba nie sądzisz, że zapomnieliśmy o stekach? Poniżej znajdziesz informacje, które pomogą Ci usmażyć doskonały stek.
Jeśli chcesz przygotować idealny stek i do tego uzyskać perfekcyjny diamentowy wzór, postępuj zgodnie z zaleceniami poniższego schematu.
Mięso przeznaczone na steki należy wcześniej zamarynować. Następnie rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycji HIGH. Następnie spryskać lub nasmarować ruszt olejem.
Dalej postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w tabelce:
Uwaga: Mięso z kością potrzebuje trochę więcej czasu, aby było gotowe do podania. Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość steków i ich temperatura przed podaniem.
Przy stosowaniu tej metody należy użyć miękkiego mięsa (antrykot, antrykot z kością, ligawa, polędwica, rumsztyk z kością).
Jak prawidłowo grillować Stek?
Grubość Steka 4 cm |
Grubość Steka 2,5 cm |
Grubość Steka 2 cm |
Ustawienia pokrętła grilla |
Czas grillowania dla jednej strony | Całkowity czas | |||
A | B | C | D | |||||
—– | —– | Krwisty | HIGH | 1 ½ | 1 ½ | 1 ½ | 1 ½ | 6 MIN |
—– | Krwisty | Średnio Krwisty | HIGH | 1 ¾ | 1 ¾ | 1 ¾ | 1 ¾ | 7 MIN |
Krwisty | Średnio Krwisty | Średnio Wypieczony | MEDIUM/HIGH | 2 | 2 | 2 | 2 | 8 MIN |
Średnio Krwisty | Średnio Wypieczony | Wypieczony | MEDIUM/HIGH | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 2 ½ | 9 MIN |
Średnio Wypieczony | Wypieczony | —– | MEDIUM | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 MIN |
Wypieczony | —– | —– | MEDIUM | 4 | 4 | 4 | 4 | 16 MIN |
Nasza wskazówka:
Aby stwierdzić kiedy stek jest gotowy, należy poddać go „próbie palców”. Lewym palcem wskazującym delikatnie dotknąć czubka lewego kciuka. Nie wywierać nacisku, najdelikatniejszy dotyk jest prawidłowy. Prawym palcem wskazującym dotknąć mięsistej części ręki przy podstawie lewego kciuka. Odczucie, które otrzymacie będzie odpowiadać krwistemu stekowi. Teraz dotknąć stek. Aby uzyskać średnio krwisty stek, należy użyć do porównania drugi palec lewej ręki i dotknąć nim mięsistą część kciuka. Aby uzyskać dobrze wypieczony stek, należy użyć do porównania trzeci palec lewej ręki.