Za pomocą prostych i świeżych składników jesteśmy zawsze gotowi przygotować pyszne i zdrowe danie z grilla. Ważne jest aby składniki które znajdziemy w swojej spiżarni można było połączyć na różne sposoby a dzięki temu otrzymamy nasze ulubione posiłki.
Oto nasza propozycja na podstawowe wyposażenie spiżarni oraz pomysły na podstawową marynatę do mięs i sos vinaigrette.
Podstawowe składniki bez których miłośnik potraw z grilla nie może się obejść:
OLEJE: oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej roślinny
OCTY: balsamiczny, ryżowy, z jabłek
SOSY: Worcestershire, sos sojowy, sos chili, sos rybny, musztarda Dijon
SUBSTANCJE SŁODZĄCE: miód, syrop klonowy, brązowy cukier
OWOCE/SOKI: cytryna, limonka, pomarańcza, mleko kokosowe z puszki
DODATKI SMAKOWE: czosnek, cebula, szalotka, imbir, papryka chipotle, świeże zioła
SUSZONE ZIOŁA I PRZYPRAWY: sól, pieprz, papryka ostra, chili, kminek, kolendra, tymianek, bazylia, oregano i cynamonem
-
¼ szklanki musztardy Dijon
-
2 wyciśnięte ząbki czosnku
-
2 łyżki octu balsamicznego
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka rozmarynu
-
1 łyżeczka oregano
-
sól i pieprz do smaku
Połączyć wszystkie składniki w szklanym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jest to uniwersalna marynata do kurczaka z grilla, ryb i mięsa wieprzowego
SOS VINAIGRETTE
Używamy go praktycznie do każdej zielonej sałatki
-
3 łyżki octu balsamicznego
-
1 ½ łyżki soku z cytryny
-
8 łyżek oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki miodu
-
2 łyżeczki musztardy Dijon
-
sól i pieprz do smaku
Tagi: marynata śródziemnomorska, przyprawy do grilla, sos vinaigrette, uniwersalna marynata do mięs, zioła do grilla