Pytacie czy właśnie zakończył się najlepszy sezon na grilla? Odpowiadamy, że NIE! właśnie zaczął się najlepszy sezon na grilla! Zobaczcie dlaczego
Jesień to nasza ulubiona pora na grilla. Pogorszenie pogody, spadek temperatury na zewnątrz sprawia, że stojąc przed rozgrzanym grillem odczuwamy wyjątkową przyjemność. Ale również jesienne dni sprzyjają jeszcze w inny sposób grillowaniu lub wędzeniu. Dym niesie się całkiem inaczej w rześkim jesiennym powietrzu niż latem. Inaczej opada, nadaje okolicy piękny i uwodzicielski zapach i aromat. Natomiast latem, dym praktycznie zastyga nad grillem.
Ale jesień uwielbiamy jeszcze ze względu na jedną bardzo ważną rzecz. Jest to czas zbiorów wielu produktów, które mamy w tym okresie świeże i naturalne. Możemy wtedy cieszyć się, dynią, kapustą, ziemniakami, cebulą, burakami, brukselką, bakłażanem, czosnkiem nie wspominając już o jabłkach czy gruszkach.
Potrawy z grilla możemy przyrządzać cały rok, ale właśnie jesień jest najlepszym okresem na spożywanie bardziej istotnych posiłków, większych mies, itp. Większość z Nas woli je spożywać, gdy na zewnątrz nie jest tak gorąco.
Jednym z kultowych owoców jesiennych są z całą pewnością jabłka. Grillowane są doskonałą bazą do salsy, która idealnie komponuje się z wieprzowiną czy są rewelacyjnym składnikiem szarlotki.
Jesień to również wspaniały okres na grillowanie dyni, której obróbka termiczna jest łatwa i prosta. Wymaga tylko trochę więcej niż kilka minut grillowania, a uzyskać możemy orzechowo-słodkie karmelizowane kliny dyni.
Gdy jesień dobiega końca i zaczynamy powoli wchodzić w nastrój świąteczny polecamy przygotowywać elegancki deser z grillowanych gruszek. Grillowanie gruszki nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Idealnie komponuje się ona z syropem z czerwonego wina, pomarańczy i wanilii.
Tagi: dynia z grilla, gruszki z grilla, jabłka z grilla, jesienne grillowanie, na grilla, sezon na grilla, warzywa z grilla