Dobrym sposobem aby uczcić jesień jest wykorzystanie najbardziej charakterystycznego i standardowego produktu z tego okresu czyli dyni.
Dynia z grilla w przyprawach
Grillowana w przyprawach dynia to coś lepszego niż ciasto a nawet zupa krem z dyni.
Składniki:
3-4 dynie pokrojone w duże kwadratowe kawałki (około 6 cm kwadraty)
¼ kostki masła, roztopionego
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Dynię ze skórą pokroić w duże kwadratowe kawałki. Pokrojone kawałki dyni nakłuć widelcem i odstawić. Wszystkie składniki wymieszać i na każdym kawałku dyni umieścić równą ilość masła wymieszanego z przyprawami. Tak przygotowane kawałki dyni umieścić na ruszcie rozgrzanym do średniej temperatury skórą do rusztu. Dynię grillować około 35-45 minut najlepiej używając do tego metody pośredniego grillowania.
Pizza z grilla z sosem z wędzonej dyni
Przepis na wspaniałą pizze z grilla, którą podkreśla lekko dymny smak.
Czas przygotowania: 15 minut, czas grillowania: 15 minut
Składniki:
1 ½ szklanki sosu z wędzonej dyni (zobacz przepis poniżej)
mrożone lub świeże ciasto do pizzy
1 ½ szklanki rukoli
¾ szklanki pomidorków koktajlowych, przeciętych na połowę
½ szklanki startego żółtego sera
3 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla do średniej temperatury. W międzyczasie przygotuj ciasto do grilla. Przygotowane ciasto umieść na blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy i tylko z jednej strony około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z grilla i pieczoną stroną natrzeć ¾ szklanki sosy z dyni. Następnie ciasto powinno powędrować z powrotem do grilla/piekarnika (nie pieczoną stroną wcześniej do dołu.) I grillować pizzę jeszcze 6-7 minut aż ciasto zacznie się ładnie rumienić. Wyjąć ciasto pizzy z grilla, wyłożyć na nią rukolę, pomidorki koktajlowe, czosnek i starty żółty ser
Sos z wędzonej dyni
Ten sos można stosować do bardzo wielu dań. Bardzo dobrze pasuje do pizzy, makaronu risotto a nawet może być podawany jako zupa krem. Lekko wędzona dynia i dodatek świeżych ziół nadaje wyjątkowy smak każdej potrawie podawanej z tym sosem.
Czas przygotowania: 15 minut, Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
2 ½ szklanki wędzonej miąższu z dyni / wędzonej dyni (zobacz też poniżej przepis na przygotowanie wędzonej dyni)
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
½ filiżanki śmietany kremówki
½ filiżanki mleka odtłuszczonego lub 1%
¼ filiżanki startego parmezanu
1 mała szalotka posiekana
4 kawałki suszonych pomidorów
4 grubo posiekane liście szałwii
2 łyżki białego wina
2 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki suszonej pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chili w proszku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta zmielonego ziela angielskiego
Przygotowanie:
W osobnym garnku umieścić wędzoną dynię, połowę posiekanej szalotki, zioła i suszone pomidory i przy pomocy blendera bardzo dokładnie wymieszać. W osobnym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i pozostałą ilością posiekanej szalotki. Dodać zblenderowaną dynię i całość dokładnie wymieszać. Wlać bulion, śmietanę i mleko. Całość niech się gotuje na wolnym ogniu około 3 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę wody aby uzyskać pożądaną jego konsystencję. Dodać pozostałe składniki i dusić na niskim ogniu około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos możemy użyć od razu do makaronu czy potraw z ryżu. Jeśli będziemy używać go do pizzy lub lasagne to niech sos wystygnie.
Wędzona / grillowana dynia
Jest ona idealna do stosowania w różnego rodzaju sosach i zupach. Najlepsze w przypadku dyni jest to, że może być ona przygotowywana/wędzona na praktycznie każdym grillu czy wędzarni.
Składniki:
2 małe dynie
Przygotowanie:
Dynie przecinamy wzdłużnie na połowę. Rdzeń z ziarnami możemy wybrać ale nie jest to konieczne. W przypadku wędzarni dynię wędzimy przez 2 godziny w temperaturze około 120 stopni. W przypadku korzystania z grilla węglowego musimy tak dopasować płomień aby utrzymywać powyższą temperaturę. Dynie umieszczamy na ruszcie takiego grilla i pieczemy metodą pośrednią z dala od bezpośredniego ognia. Do żaru warto dodawać wióra do wędzenia aby uzyskiwała ona lepszy dymny smak. W ten sposób dynie przygotujemy w około 1-2 godziny w zależności od jej wielkości. Prawidłowo przygotowaną dynię rozpoznamy po tym, że jej miąższ będzie miękki i zacznie się zawijać do środka. Dobrze przygotowaną dynię po wędzeniu usuwamy z rusztu do ostygnięcia. Jeśli wcześniej nie wycięliśmy z dyni rdzenia teraz go usuwamy i odrywamy skórkę a miąższ dyni kroimy na duże kawałki. Dynia powinna mieć silny zapach dymu.
Tagi: dynia z grilla, Dynia z grilla w przyprawach, grillowana dynia, grillowanie dyni, Pizza z grilla z sosem z wędzonej dyni, Sos z wędzonej dyni, wędzona dynia