Pozostajemy w temacie jesiennego grillowania. Polecamy dwa sposoby na pyszne dania z dynią z grilla w roli głównej.
Sycylijska dynia z grilla
Dynię wystarczy pokroić w wąskie kliny i wrzucić ją na ruszt.
Składniki:
-
1 mała dynia
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
2 wyciśnięte ząbki czosnku
-
3 łyżki octu winnego
-
3 łyżki białego cukru
-
sól koszerna
-
opcjonalnie świeżo posiekana mięta
-
opcjonalnie cienkie plasterki czosnku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy grilla gazowego. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona i membranę wewnętrzną. Połówki dyni obrać i pokroić w około 5 cm plastry. Wymieszać oliwę z oliwek, czosnek i szczyptę soli. Przygotowaną mieszanką natrzeć plastry dyni. Plastry dyni grillować na średnio rozgrzanym ruszcie przez kilka minut z każdej strony. W międzyczasie w małym rondelku wymieszać ocet, cukier, 2 łyżki oliwy i 1 wyciśnięty ząbek czosnku. Gotować do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia mieszaniny. Grillowaną dynię skropić przygotowanym sosem. Udekorować miętą, natką pietruszki lub plasterkami czosnku.
Sałatka z grillowanej dyni
Składniki:
-
1 dynia
-
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
-
1 łyżeczka soli koszernej
-
½ łyżeczki czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka mielonego imbiru
do sałatki:
-
Szpinak Baby
-
½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
-
½ szklanki prażonych orzechów Pekan
-
4 pomidory pokrojone w plasterki
-
domowy sos Vinaigrette
Przygotowanie:
Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty oliwą. Dynię kroimy na połowę, usuwamy nasiona i kroimy ją na 2 cm plastry (nie usuwamy skóry). W dużej misce mieszamy pokrojone plastry dyni z oliwą z oliwek, solą pieprzem i imbirem. Tak przygotowane plastry dyni grillujemy około 4-5 minut z każdej strony (muszą być ładnie rumiane ale mieć zwartą konsystencje nie mogą być wręcz rozgotowane). Plastry grillowanej dyni kroimy na połowy i usuwamy skórę.
Aby zrobić sałatkę na talerzu wykładamy szpinak, układamy plastry dyni, ser, prażone orzechy i pomidory. Całość skrapiamy domowym sosem Vinaigrette.
Prosty sos Vinaigrette wymaga nie więcej niż 4 składników. Podstawowe składniki to ocet, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Oliwę warto wymieszać z octem w stosunku 2:1. Warto też dodać trochę musztardy Dijon. Ale jeśli robimy taki sos w domu nie musimy iść na łatwiznę. Możemy dodać do takiego sosu pokrojone szalotki, pieczony/grillowany czosnek, starty imbir, suszone oregano a nawet miód. Dzięki temu możemy dostosować jego smak do naszych ulubionych potraw. Domowy sos Vinaigrette najlepiej smakuje gdy trochę odstoi w lodówce, nawet trzy cztery dni i jest o wiele lepszy niż nie jeden ze sklepowej półki,
Domowy Vinaigrette
Składniki:
-
2 łyżki octu winnego
-
¼ łyżeczki soli morskiej
-
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
-
1 łyżeczka musztardy Dijon
-
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać ocet, sól i pieprz. Gdy sól się rozpuści dodać musztardę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Gdy wszystko będzie ładnie połączone powoli dodawać oliwę z oliwek. Tuż przed podaniem mieszaninę odrobinę rozbić trzepaczką.
Tagi: dynia z grilla, grillowana dynia, grillowanie dyni, jesienne grillowanie, Sałatka z grillowanej dyni, Sycylijska dynia z grilla