Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno.
Składniki:
-
1 szklanka keczupu
-
1/3 szklanki ananasa w kawałkach
-
¼ szklanki octu
-
¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
-
2 papryki serrano lub jalapeno
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki suszonego tymianku
-
1 łyżeczka ziela angielskiego
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 łyżka ostrej papryki w proszku
-
1 łyżeczka białego pieprzu
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przy pomocy blendera zmiksować/wymieszać kawałki ananasa, cebulę, czosnek i paprykę. Mieszankę odstawić na bok. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać chwilę wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotować przez około 1-2 minuty cały czas mieszając. Do rondelka dodać keczup, ocet, zioła i pozostałe przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 6-8 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem.
Tagi: karaibski sos do kurczaka, sos do drobiu, sos do kurczaka z grilla