Od dawna używamy wina i piwa do marynowania mięs przed grillowaniem. Marynaty na bazie alkoholi zapewniają wyjątkowy smak i delikatność mięsa (pomagają kruszeć mięsu). Alkohol w marynatach ma dużą moc skruszania mięsa. Dzięki temu nie potrzebujemy marynować w nich mięsa długo, żeby uzyskać pełną moc marynaty. W wielu przypadkach wystarczy 30 minut aby uzyskać maksymalny smak i kruchość mięsa. Wykorzystując swój ulubiony alkohol lub drinka w miejsce zwykłej marynaty lub jako dodatek do niej otrzymamy zupełnie nowy i zaskakujące smaczny posiłek.
Alkohol bez względu na rodzaj ma doskonałą moc marynowania. Dobrze przenika do mięsa, skrusza je i dodaje smaku. Wybierając koktajle, drinki czy napoje alkoholowe które zawierają w sobie soki owocowe zdecydowanie skracamy czas marynowania mięsa. Jeśli zdecydujemy się wykorzystać takie trunki do marynowania np. szaszłyków, owoców morza to możemy takie potrawy bezpośrednio po wyjęciu z marynaty wykładać na ruszt.
Pamiętajmy że mięsa będą różnie reagowały na „kąpiele alkoholowe”. Duże kawałki czerwonego mięsa będą wymagały dłuższego czasu marynowania niż owoce morza czy mniejsze kawałki mięsa. Wina są bezpieczniejsze do dłuższego marynowania mięs niż likiery, wódka czy gin. Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu.
Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać moc alkoholu i dodaje marynowanemu mięsu przyjemną naturalną słodycz jak również zapewnia dodatkową kwasowość niezbędną w procesie marynowania mięsa.
W przypadku marynowania mięsa w takich alkoholowych marynatach musimy uważać podczas jego grillowania. Po pierwsze ważne jest aby nadmiernie nie spalić mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem go na ruszcie. Znacznie zmniejszy to ryzyko nadmiernego przypalania. Po drugie mięso marynowane w takich marynatach koniecznie należy wykładać na ruszt przy pomocy długich szczypiec. Dzięki temu zachowany będzie odpowiedni dystans i nie będzie ryzyka oparzeń.
Pamiętajmy, że wykładając na ruszt mięso, które leżało w marynacie alkoholowej powstanie nam „błysk płomienia/ognia” ponieważ z warstwy zewnętrznej mięsa zostanie spalony cały alkohol.
Aby naprawdę ożywić karnawałową imprezę możemy wykorzystać np. niektóre grillowane owoce do przygotowania niezwykłych dań i koktajli. My polecamy przygotowanie małych szaszłyków owocowych grillowanych na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodadzą one wspaniałego smaku do różnych koktajli. Np. pokrójmy ananasa w grube kostki/paski nadziejmy na szpikulce/patyczki do szaszłyków i grillujmy polane rumem pod koniec grillowania. Tak grillowane kawałki ananasa możemy wykorzystać do podania np. Mai Tai (jeden z najbardziej popularnych koktajli na bazie rumu). Grillowany smak ananasa wzmacnia dodatkowo smak Mai Tai i spowoduje, że będzie smakował on jeszcze lepiej.
W czasie karnawału zachęcamy do przygotowania tych zaskakujących potraw z grilla:
Marynowane szaszłyki z kurczaka z ginem i tonikiem
składniki:
-
6-8 piersi z kurczaka pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
marynata:
-
1 drobno posiekana cebula
-
1 szklanka wody
-
1 szklanka ginu
-
¼ szklanki Toniku
-
¼ szklanki świeżego soku z cytryny
-
2 wyciśnięte ząbki czosnku
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
przygotowanie:
W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać kawałki kurczaka i marynować nie dłużej niż 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać grilla. Kawałki kurczaka wyciągnąć z marynaty ale marynaty nie wylewać. Kawałki z kurczaka nabić na szaszłyki (jeśli używamy do tego bambusowych patyczków pamiętajmy aby przed użyciem moczyć jej przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać szaszłyki z takim właśnie sosem.
Wędzony łosoś z martini i wódką
składniki:
-
około 1 ½ kg łososia
-
6 gałązek świeżego kopru
-
¼ szklanki świeżego soku z cytryny
-
¼ szklanki wódki
-
¼ szklanki martini bianco
-
3 łyżki roztopionego masła
-
1 łyżka startego chrzanu
-
2 wyciśnięte ząbki czosnku
-
1 cytryny w plasterkach
-
½ łyżeczki ostrego sosu chili
przygotowanie:
Przygotuj grill węglowy do grillowania pośredniego z użyciem wiórek do wędzenia Hickory lub wiórek z drzewa olchowego.
Łososia umyć i osuszyć. Wypełnić koperkiem i plasterkami cytryny i odstawić na bok. Pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Łososia położyć na dużym arkuszu folii aluminiowej, zawinąć jej boki tworząc prowizoryczną patelnię (nie dociskać boków do łososia). Rybę polać przygotowanym sosem grillować przez około 2 godziny w temperaturze 120° C , następnie rozciąć boki foli i je odgiąć i pozwolić grillować się jeszcze przez około godzinę.
Tagi: Karnawałowe grillowanie, marynata, marynaty, Marynowane szaszłyki z kurczaka z ginem i tonikiem, Wędzony łosoś z martini i wódką, wyjątkowe marynaty i przepisy