Najlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków”, która jest pełna aromatu. Wymieszajcie kminek, paprykę, czosnek i sok z cytryny a otrzymacie ostrą marynatę w stylu marokańskim. Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego.
Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs.
-
Sól i pieprz. Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków mięsa.
-
Marynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw? Wymieszajcie razem kilka łyżek kminku, papryki, czosnku, cynamonu i soku z cytryny. Ta głęboka w smaku marynata rewelacyjnie sprawdzi się do mięsa drobiowego i wołowego.
-
Marynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków.
-
Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs.
-
Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir.
-
Przyprawa Cajun. Ta wyjątkowa przyprawa powstanie z wymieszania brązowego cukru, papryki, kminku, musztardy w proszku, i pieprzu.
-
Śródziemnomorski mix przypraw. Dla osób preferujących łagodniejszy smak polecamy mieszankę rozmarynu, kminku, oregano, i cynamonu. Otrzymana przyprawa będzie lekko słodka i delikatna w smaku.
-
Marynata Adobo. Ta pikantna marynata wykonana może być z czosnku, soku z limonki, kminku, oregano, i papryczki jalapeno.