Dobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc).
Składniki:
- ¼ szklanki oleju do smażenia
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego.
Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków.
Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki:
Tagi: klasyczna marynata do steka, klasyczna marynata do steków, marynata do steka, marynata do steków, marynata do wołowiny