-
1 ½ kg udek z kurczaka
do marynaty:
-
½ szklanki oliwy z oliwek
-
3 łyżki octu
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
do sosu:
-
1 szklanka keczupu
-
¼ szklanki octu
-
¼ szklanki brązowego cukru
-
2 łyżki papryki
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżka chili w proszku
-
2 łyżeczki czosnku w proszku
-
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty połączyć i dobrze wymieszać. Uda umieścić w szklanym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku połączyć wszystkie składniki sosu, zagotować i dusić na małym ogniu przez 15 minut lub do momenty uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawić sos do ostygnięcia. Po 3-4 godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar marynaty wylać. Uda grillować na grillu rozgrzanym do około 150°C przez około 20 minut obracając od czasu do czasu. Pod koniec grillowania kurczaka natrzeć wcześniej przygotowanym sosem. Mięso kurczaka powinno osiągnąć minimalną temperaturę wewnętrzną 74°C. Do jej sprawdzania polecamy termometry do mięs GrillPro 13850 z wyświetlaczem LED.