Przygotowując następnego grilla rozważmy wykorzystanie jogurtowej marynaty. Marynaty, które wykorzystują jako bazę jogurt zamiast oleju zwykle mają mniej tłuszczu i mniej kalorii zwłaszcza jeśli użyjemy do ich przygotowania jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu. Tak marynowane mięsa również będą kruche, smaczne i soczyste. Dzieje się tak dlatego, ponieważ wapń zawarty w marynatach jogurtowych aktywuje enzymy w mięsie , które rozkładają białko. Oprócz utrzymania odpowiedniej soczystości mięsa jogurt zapewnia równomierne rozprowadzenie innych przypraw, które wchodzą w skład marynaty. Mając to na uwadze należy przestrzegać kilku podstawowych zasad podczas korzystania z marynat na bazie jogurtu.
Za każdym razem powinniśmy przygotowywać nową porcję marynaty
Surowe mięso może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella czy E. Coli. Mogą one powodować ryzyko powstawania chorób układu pokarmowego. Do niektórych objawów chorób pokarmowych należą; gorączka, dreszcze, wymioty, biegunka i ból brzucha. Jedną z rzeczy którą możemy zrobić aby uniknąć takiej sytuacji to nigdy nie używać ponownie tej samej marynaty.
Odpowiednie marynowanie
Musimy wiedzieć ile potrzeba marynaty na odpowiedni kawałek mięsa. Ogólnie przyjętą zasadą jest, że na każdy kilogram mięsa potrzebujemy około ½ szklanki marynaty. Powinno to wystarczyć aby dobrze pokryć cały kawałek mięsa. Jeśli mamy mniej marynaty musimy pamiętać o obracaniu mięsa w marynacie tak aby wszystkie jego strony były równomiernie marynowane.
Eksperymentowanie z różnymi smakami
Nie musimy się trzymać tradycyjnych smaków przy wyborze marynaty do następnego grillowania. Spróbujmy dostosować w takich marynatach zioła i przyprawy do swoich indywidualnych upodobań.
Nie dodawajmy zbyt szybko soli
Sól może w procesie marynowania wyciągać wilgoć z mięsa i powodować jego wysuszanie. Dlatego trzeba być ostrożnym podczas dodawania soli do jogurtowych marynat. Niewielkie ilości soli podczas krótkiego marynowania na pewno nie zaszkodzą temu procesowi. Natomiast jeśli planujemy marynować mięso długo to dodajmy sól tuż przed wyjęciem mięsa z marynaty.
Nie używajmy metalowych pojemników i folii aluminiowej do marynowania
Marynaty jogurtowe są lekko kwaśne, a kwas wchodzi w reakcje z większością metali. Jeśli zdecydujemy się marynować swoje mięso w metalowym pojemniku to potem w grillowanym mięsie możemy odczuć lekko metaliczny smak. Do marynowania najlepszym wyborem są szklane lub plastikowe pojemniki. Do marynowania możemy też użyć zamykanych worków foliowych, ale w tym przypadku musimy pamiętać aby z nich wycisnąć całe powietrze.
Grillujmy krócej mięsa marynowane ponad 12 godzin
Niektóre marynaty w tym marynaty jogurtowe zawierają składniki, które rozkładają strukturę komórkową mies. Jest to proces podobny do tego, który występuje podczas gotowania mięsa. Niektórzy polecają skrócić czas grillowania mięsa, które było marynowanego ponad 12 godzin nawet o 1/3. Jednakże nie jest to bezpieczne. Zawsze należy grillować mięso aż do osiągnięcia przez nie zalecanej temperatury wewnętrznej (minimalnej) a następnie utrzymania tej temperatury przez co najmniej 15 sekund. Pozwoli to zabić szkodliwe bakterie, które mogą być obecne jeszcze w mięsie. W marynatach jogurtowych marynować: owoce morza i ryby nie dłużej niż 1 godzinę, piersi z kurczaka 1-2 godziny, schab 4 godziny, jagnięcinę 4-8 godzin a wołowinę 12-24 godziny i więcej.
Marynaty jogurtowe są łatwe do wykonania i zastosowania. Wystarczy się stosować do powyższych wskazówek. Należy również pamiętać że smak marynaty przenika mięsa na grubości około 1-1,5 mm. Aby uzyskać najlepszy smak marynowanych mięs najlepiej marynować płaskie kawałki.
Tagi: jigrutowe marynaty, marynata do grilla, marynata na bazie jogurtu, marynaty jogurtowe, marynaty na bazie jogurtu