Jest to jeden z ciekawszych przepisów, szczególnie polecany dla osób które poszukują nowych smaków. Śmiałe połączenie składników marynaty w tym przepisie sprawia, że mamy do czynienia z wyjątkowym daniem.
Składniki:
Do marynaty :
½ szklanki likieru Metaxa (lub innego będącego połączeniem brandy i wina)
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki musztardy Dijon
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 czerwone papryki, pokrojone w duże kawałki
2 kg udek kurczaka bez kości i skóry (można zastąpić piersiami)
4 klementynki, nieobrane i pokrojone w 0,5 cm plasterki
posiekana natki pietruszki
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka, klementynki i paprykę wyłożyć w dużym naczyniu i obficie zalać marynatą. Całość przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed grillowaniem należy dobrze rozgrzać grilla przez około 10 minut. Ruszty w grillu dobrze natrzeć olejem aby zapobiec przywieraniu do nich podczas grillowania. Udka wyjąć z marynaty, lekko osuszyć i wyłożyć na ruszt. Grillować je w sumie około 12 minut w tym czasie je kilka razy obrócić (Zobacz nasz przewodnik grillowania drobiu). Kawałki papryki grilluj do uzyskania miękkości przez około 10 minut natomiast plasterki klementynek grilluj do momentu skarmelizowania się. Pozostałą marynatę umieść w małej patelni lub rondelku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 5-10 minut aż lekko zgęstnieje.
Grillowanego kurczaka z paprykę i klementynkami wyłóż na półmisek, polej marynatą i posyp posiekaną świeżą pietruszką. Można podawać z grillowanymi ziemniakami i szparagami.
Tagi: grillowane udka, grillowany kurczak, kurczak na slodko z grilla, kurczak z rusztu, Kurczak z rusztu z klementynkami