Do marynaty :
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżka łagodnej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonych liści oregano
szczypta mielonych goździków
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu jabłkowego
¼ szklanki soku pomarańczowego
Składniki:
1 duży kurczak
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki marynaty w dużym szklanym naczyniu, włożyć do niego kurczaka i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą całego kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka pozostawić do marynowania na nie krócej niż 2 godziny. Najlepiej na całą noc (obracając w trakcie marynowania kilkakrotnie).
Przygotowanie grilla z rożnem: Pod rożnem ustawić wanienkę ociekową na skapujący tłuszcz, dodać do niej trochę wody, zamocować kurczaka na rożnie (zobacz jak prawidłowo zamocować i grillować kurczaka na rożnie klikając tutaj), odpalić tylny palnik rożna i grillować w ten sposób w temperaturze 175 stopni przez 30 minut na każde 0,5 kg kurczaka.
Tagi: kurczak na rożnie, kurczak z rożna, kurczak z rożna w marynacie meksykańskiej, kurczak z rożną z marynątą meksykańską, mocowanie kurczaka na rożnie, pieczenie kurczaka na rożnie