Sukces kucharza jest mierzony przede wszystkim smakiem przyrządzonych potraw, jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak duże znaczenie ma dobór odpowiednich napojów. Smak napojów może przełamywać, neutralizować lub uzupełniać smak serwowanego jedzenia. Wszyscy wiemy, że do grilla dobrze pasuje piwo, jednak niektóre gatunki piwa szczególnie dobrze współgrają z określonymi potrawami. Jeżeli twoi goście nie przepadają za piwem, doskonałym dodatkiem może być wino. Nie wystarczy jednak przyjąć, że czerwone wino pasuje do czerwonych mięs, a białe wino do drobiu i ryb.
Poniżej przedstawiamy krotki przewodnik, który pomoże Ci dobrać odpowiednie wino lub piwo do przyrządzanych na grillu potraw. Idealnym piwem do lekkich potraw, np. warzyw, ryb czy drobiu, jest piwo pszeniczne. Piwo to nie zdominuje łagodniejszych smaków i zapewni doskonałe uzupełnienie kompozycji posiłku. Jeżeli wolisz wino, wybierz lekkie białe wino. Dobór wina do pizzy jest nieco trudniejszy. Pizza wegetariańska będzie smakować znakomicie z czerwonym winem. Z kolei smak pizzy ze składnikiem mięsnym, np. kiełbasą Pepperoni czy kurczakiem, świetnie ożywi wino białe. Wiele osób lubi przyrządzać potrawy z grilla na ostro; jeżeli i Ty do nich należysz, zaserwuj do takich posiłków piwa pszeniczne. Do potraw cięższych, takich jak steki, żeberka, polędwica wieprzowa czy jagnięca, należy zaserwować napój, który im dorówna, ale nie zbyt ciężki. Wreszcie, czym byłoby grillowanie bez naszych kiełbasek, hot-dogów, czy hamburgerów. W tym przypadku najlepsze będzie tradycyjne piwo. Zawarty w piwie chmiel idealnie przebija się przez tłuszcz i zapewnia orzeźwiający smak. Natomiast z win najlepsze będzie wino czerwone, zwłaszcza w połączeniu z włoskimi kiełbaskami. Nie ma żelaznych reguł i ścisłych zasad łączenia alkoholu z potrawami z grilla. Może i słusznie, bo każdy z nas ma swoje upodobania.
Tagi: jakie piwo do grilla, jakie wino do grilla, piwo do grilla, wino do dań z grilla