Topinambur to jadalna bulwa, która rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniaki. Wyglądem przypomina nam trochę duży pokręcony Imbir. Ma lekko orzechowy i pikantny smak. W smaku przypomina nam trochę serca karczochów i najlepsze odmiany ziemniaków. Grillowany topinambur jest absolutnie pyszny. I niezależnie od tego dla kogo go grillujemy, wegetarian, wegan czy też nie, topinambur będzie miłym dodatkiem do grillowego menu.
Składniki:
-
1 kg Topinamburu, posiekany w plastry 1 ½ cm
-
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do nasmarowania
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przy pomocy pędzla silikonowego natrzeć dokładnie z obu stron plastry Topinamburu. Posypać odrobiną soli i pieprzu do smaku i umieścić bezpośrednio na dobrze naoliwionym i rozgrzanym ruszcie. Tak przygotowane plastry grillować 6-9 minut obracając w razie potrzeby do momentu aż są miękkie. Doprawić dodatkowo do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Tagi: grill dla wegan, grill dla wegetarian, grillowanie, grillowany topinambur, topinambur z grilla