Jedną z największych zalet sezonu letniego jest rozpalenie grilla i cieszenie się świeżo przygotowanym posiłkiem na zewnątrz z rodziną i przyjaciółmi. Ale grillowanie może być nieco przytłaczające dla początkujących, osób liczących kalorie a nawet dla doświadczonych kucharzy, którzy chcą podać z grilla coś bardziej twórczego niż stek z sosem.
Grillowanie powinno być łatwe i przyjemne. Dlatego warto wykorzystać kilka sztuczek, które uczynią je naprawdę przyjemnym.
Po pierwsze: przy grillowaniu powinniśmy być cierpliwi i dobrze do niego przygotowani. Ważne jest dobre wstępne rozgrzanie grilla i natarcie jego rusztów oliwą.
Po drugie: marynujmy swoje potrawy! Grillowanie to szybka metoda przygotowywania potraw ale może ono powodować ich wysychanie. Aby mieć pewność, że grillowane potrawy pozostaną soczyste powinniśmy je m.in. marynować.
W zależności od stosowanej marynaty, rodzaju potrawy itp. nasze potrawy możemy marynować przez kilka minut a nawet dużo dłużej np. 48h.
Jeśli podczas grillowania używamy słodkich glazur należy je dodawać pod koniec grillowania aby uniknąć spalania cukrów w nich zawartych.
Stosujmy się do instrukcji i czasów marynowania. Pamiętajmy aby mięsa przed trafieniem na ruszt osiągnęły temperaturę otoczenia. To zapewnia stałą temperaturę wewnętrzną grillowanego mięsa niż ma to miejsce w przypadku położenia na ruszt mięsa bezpośrednio z lodówki.
Pamiętajmy również aby przed położeniem na ruszt potrawy zetrzeć z niej nadmiar marynaty. Unikniemy dzięki temu powstawaniu nadmiernego płomienia i przypaleń.
Po trzecie: powinniśmy nauczyć się pewnych ruchów, nabyć pewne nawyki. Mięso na grillu należy odwracać a nie przerzucać je! Praktyka czyni mistrza! Powinniśmy jednym ruchem odwrócić mięso !
Ponownie cierpliwość jest kluczem. Podczas grillowania słyszymy charakterystyczny odgłos pieczenia oprzyjmy się pokusie i nie odwracajmy mięsa od razu, nie nakłuwajmy i nie testujmy jego smaku!
Więcej informacji dotyczących praktycznych porad dotyczących grillowania znajdziecie na naszej stronie naRuszcie.pl
Tagi: grill, grillowanie, letnie grillowanie, mnarynowanie