Wielu szefów kuchni stosuje piwo jako uzupełnienie intensywnych smaków przygotowywanych mięs, serów a nawet czekolady. Pamiętajmy, że podgrzanie napojów alkoholowych w tym piwa rozpuszcza szybko zawartość alkoholu. W związku z czym nie musimy się martwić, że dodając piwo do potrawy dodamy do niego alkohol. Oczywiście w miejsce zwykłego piwa możemy stosować piwo bezalkoholowe. Należy wtedy zwrócić uwagę, że niektóre piwa bezalkoholowe są gorzkie a ich podgrzanie może spowodować jeszcze większą gorycz. Poznaj nasze letnie pomysły na grilla z piwem.
Słodka piwna marynata.
Aby przygotować tą wyjątkową marynatę należy połączyć 1/3 szklanki ciemnego piwa, 2 łyżki sosu teriyaki i 2 łyżki brązowego cukru. Do smaku dodać sól, pieprz i czosnek w proszku. Ta słodka marynata jest idealna do wołowiny i wieprzowiny. Można ją również wykorzystać do drobiu.
Piwne kiełbaski z koprem włoskim
Do dużego rondelka wlać puszkę piwa, dodać 2 surowe kiełbaski, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu aż kiełbasa nie będzie różowa w środku. Wyjąć kiełbaski z mieszaniny i grillować przez siedem minut często obracając.
Piwny kurczak z grilla
To jest posty i klasyczny przepis na kurczaka grillowanego na puszcze z piwem. Przygotować suchą marynatę do kurczaka. Może to być kupiona gotowa mieszanka ziół i przypraw. My polecamy przygotować swoją mieszankę. Połączyć w równych częściach: ostrą paprykę, tymianek, czosnek w proszku. Dodać do mieszanki sól, czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku. Następnie całego (na zewnątrz i wewnątrz) oczyszczonego kurczaka należy natrzeć oliwą oraz wcześniej przygotowaną sypką marynatą. Otworzyć puszkę z piwem, odlać z niej ¼ piwa. Do piwa w puszcze dodać można szczyptę soli aby lepiej „kipiało”. Osadzić na puszce całego kurczaka. Umieścić całość pionowo na środku gorącego grilla. Grillować około 60-90 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 88 stopni. Po wyjęcia kurczaka z grilla odstawić go na 10 minut przed podaniem.
Duszona wieprzowina z piwem
Ten przepis stosuje się do wieprzowiny duszonej na wolnym ogniu przez długi czas. Należy przygotować sobie około 1 ½ kg schabu bez kości. Przeciąg go na pół wzdłużnie. Wyłożyć w dużym garnku. Na wierzch wyłożyć 1 cebulę pokrojoną w plasterki. W średniej misce dokładnie wymieszać 1 szklankę piwa, 1 szklankę sosu chili, 2 łyżki brązowego cukru i łyżkę startego chrzanu. Przygotowaną mieszaniną zalać wieprzowinę i dusić całość na małym ogniu do miękkości. Przed podaniem wieprzowinę postrzępić i dokładnie wymieszać. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Tagi: Duszona wieprzowina z piwem, Piwne kiełbaski z koprem włoskim, Piwny kurczak z grilla, piwo do grilla, piwo i grill, Słodka piwna marynata