Grillowany łosoś jest już sam w sobie pyszny. A dodatkowo połączenie cytryny i koperku wzmacniają niesamowicie smak.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas grillowania: 10 minut
Całkowity czas: 20 minut
Wydajność: 4 porcje
Składniki:
- 4 filety/steki z łososia
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego kopru
- 2 ząbki czosnku, zmielone
Przygotowanie:
Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, olej, koper i czosnek w dużej torbie zamykanej. Dodać łososia i wymieszać. Przechowywać w zamknięciu w lodówce przez 2 godziny. Rozgrzać grilla. Wyjąć łososia z worka i umieścić na ruszcie. Łosoś od czasu do czasu polewać pozostałą marynatą z worka. Grillować łososia przez około 4 do 5 minut z każdej strony. Usunąć po zakończeniu. Łosoś powinien mieć jasny kolor i łatwo dać się dzielić.
Tagi: filety z łososia, grillowane filety z łososia, grillowane steki z łossia, grillowanie łososia, grillowany łosoś, przepis na łososia, przepis na łososia z grilla, steki z łososia, Łosoś z grilla z koperkiem i cytryną