Zaletami przygotowywania potraw na himalajskim kamieniu solnym, zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę, a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo, porcje mięsa, nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika się częściowego, powierzchniowego zwęglenia. Poza tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól oraz inne naturalne bogactwa mineralne, które znajdują się wewnątrz bloków solnych.
Składniki:
1 Himalajski Kamień Solny
1 duży filet z łososia
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać kamień w piekarniku lub grillu przez 20 minut na maksymalnej mocy. Położyć na nim cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Przed podanie kawałki łososia można skropić sokiem z cytryny.
Nierozgrzany bądź zmrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek.
Aby dowiedzieć się więcej na temat himalajskiego kamienia solnego kliknij tutaj.
Zobacz jak używać Himalajski Kamień Solny.