Ten przepis na grillowanego powoli łososia daje wspaniały aromatyczny posmak dymu. Użyj do niego dobrych kawałków drewna, aby zapewnić odpowiedni smak. Nie spiesz się z procesem grillowania. Jeśli tradycyjnie używasz do wędzenia w wędzarkach lub grillach Wióra do wędzenia z olchy lub drewna cedrowego, to do tego przepisu polecamy użyć wiórek mesquite albo z drzewa jabłoni. Już czas żeby wypróbować czegoś nowego. Oto nasza propozycja na łatwy i prosty posiłek z grilla. Ten klasyczny i prosty przepis zawsze wychodzi.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas grillowania: 45 minut
Całkowity czas: 55 minut
Wydajność: 4 do 6 porcji
Składniki:
-
2 kg filetów z łososia
-
3 łyżki roztopionego masła
-
3 łyżki rumu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 główki czosnku
-
1 łyżka czarnego pieprzu
-
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem łososia. Ułożyć filety z łososia na tacy lub blasze. Równomiernie polać łososia powstałą mieszanką. Odstawić na około 15 do 30 minut. Rozgrzać grilla i przygotować się do grillowania pośredniego. Kiedy grill jest gotowy, delikatnie umieść filety z łososia na nieogrzewanej części (grillowanie pośrednie) grilla. Utrzymywać niską temperaturę grillowania. Można dodać namoczone wióra Mesquite dla dodatkowego aromatu dymu. Zamknij pokrywę grilla i grilluj przez 30 do 45 minut w zależności od grubości ryby. Dobrze upieczona ryba powinno dać się łatwo i równomiernie dzielić na części. Powinna też mieć lekko różowy kolor bez połysku.
Tagi: przepis na wędzonego łososia z grilla, przepis na łososia z grilla, wędzenie łososia, wędzony łosoś