Wyjątkowe połączenie składników marynaty z zapachem wydobywanym z deski cedrowej stanowi idealne połączenie do grillowanych ryb.
Składniki:
1 duży filet z łososia ze skórą
Deska cedrowa
Marynata:
1/4 szklanki białego wina
1 pomarańcza , drobno starta skórka i wyciśnięty z niej sok
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu chili
sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę deskę cedrową. W międzyczasie połączyć składniki marynaty. Wyłożyć fileta z łososia w płaskim naczyniu i natrzyj dokładnie marynatą. Tak przygotowany filet odstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie rozgrzewać grilla przez około 10 minut do wysokich temperatur. Deskę wyjąć z wody, lekko osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek. Na tak przygotowaną deskę wyłożyć łososia skórą do deski i grillować około 30 minut, aż jego płaty dadzą się idealnie dzielić.
Tagi: descka cedrowa, deska cedrowa do grillowania, filet łososia z grilla, grillowanie na cedrowej desce, grillowany filet z łososia, łosoś grillowany na cedrowej desce, łosoś z grilla, Łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie