Przygotowanie: 10 minut
Grillowanie: 12 minut
Składniki:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Sok z 1 cytryny, plus ćwiartki cytryny do dekoracji
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Sól i świeżo zmielony pieprz
4 filety z łososia
1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki, do przybrania
Sok z 1 cytryny, plus ćwiartki cytryny do dekoracji
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Sól i świeżo zmielony pieprz
4 filety z łososia
1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki, do przybrania
Przygotowanie:
Wymieszać jogurt, sok z cytryny , oliwę z oliwek, czosnek, kolendrę , kminek, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku w małej misce. Wlać połowę sosu do dużej plastikowej torby, przykryć i przechowywać w lodówce pozostały sos. Dodaj łososia do worka z marynatą . Przechowywać w lodówce przez 20 do 30 minut, obracając worek na raz.
Rozgrzać grilla do średniej temperatury. Wyjąć łososia z marynaty i osuszyć. Grillować łososia odwracając raz, aż zbrązowieje na zewnątrz i będzie nieprzezroczysty w środku (od 4 do 6 minut na jednej stronie). Podawać z sosem jogurtowym i dekoracją z ziół i ćwiartek cytryny.