Zastosowanie soku z limonki, świeżych liści kolendry i czerwonej cebuli zagwarantuje odpowiednio kruchego, soczystego i doprawionego kurczaka za każdym razem. Aby zagwarantować ostrość marynaty możemy dodać do niej np. kilka kropel sosu sojowego. Lemoniada lub napoje z owoców cytrusowych są doskonałe aby połączyć je z tym kurczakiem.
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
¼ szklanki soku z limonki
6 ząbków czosnku, przepuszczone przez praskę
¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
¼ szklanki świeżych drobno posiekanych liści kolendry
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki w małej misce. Całość dokładnie wymieszać i użyć do marynowania całego kurczaka, którego będziemy robić na rożnie.
Z tego przepisu powinno nam wyjść wystarczająco dużo marynaty, aby zamarynować około 1,5-2 kg kurczaka. Marynujmy kurczaka tej marynacie co najmniej 4 godziny ale nie przekraczajmy 8 godzin marynowania.
Tagi: marynata do drobiu, marynata do kurczaka, marynata do kurczaka z grilla, marynata do kurczaka z rożna, marynata do mięs, marynata do mięsa, marynata do mięsa drobiowego