Tymiankowo cytrynowa marynata do grillowania Tofu
Cytryna i tymianek to wspaniałe połączenie dla potraw z grilla, szczególnie dla grillowanego Tofu. Marynata ta łączy w sobie tymianek, cytrynę i bazylię. Niech tofu siedzi w tej marynacie przez kilka godzin aby doskonale wchłonęło wszystkie smaki i aromaty świeżych ziół, w szczególności cytryny, tymianku i bazylii.
Podwoić marynatę jeśli chcemy dodatkowo grillować warzywa: bakłażana, cukinię, dynię, pomidory czy grzyby.
Składniki:
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki papryki
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki cebuli w proszku
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki i używać do marynowania tofu.
Odcisnąć dobrze tofu aby usunąć nadmiar płynów. Umieścić w płytkim naczyniu tofu i dodać marynatę, tak aby dobrze go przykryła. Kawałki tofu umieścić na bambusowych patyczkach do szaszłyków i grillować 7-8 minut aż będzie rumiane.
Czerwone wino marynatą do grillowanych warzyw lub tofu.
Tofu będzie najlepsze, gdy będziemy je marynowali przed grillowaniem. Użyj tej marynaty z czerwonym winem do marynowania swojego tofu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.
Składniki:
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ szklanki czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka bazylii
¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)
1 blok twardego, wyciśniętego tofu. Pokrojony w 2 cm kostkę
opcjonalnie warzywa i owoce: pieczarki, bakłażan, papryka, ananas
bambusowe patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty za wyjątkiem tofu i warzyw. Umieścić marynatę w płytkim naczyniu. Następnie dodać pokrojone tofu i warzywa. Odstawić do marynowania na co najmniej 1 godzinę. Tofu i warzywa umieścić na bambusowe szpikulce i grillować około 5 minut z każdej strony. Te marynowane warzywa i tofu mogą być również przygotowywane w piekarniku. Ciesz się marynowanymi warzywami i tofu z grilla.
Szaszłyki z Tofu i warzywami w ziołowej marynacie
Jest to przepis na prostą ziołową marynatę do tofu na bazie dużej ilości świeżych ziół. Marynuj swoje tofu jak długo chcesz – nawet przez noc, a potem grilluj do perfekcji!
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka posiekanego estragonu
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
1 blok twardego tofu dobrze wyciśniętego
opcjonalnie warzywa: papryka, bakłażan, grzyby, pomidory
Przygotowanie:
Tofu pokroić na 2 cm kostkę, albo 1,5 cm paski. Wszystkie składniki marynaty wymieszać na patelni, dodać tofu i ulubione warzywa. Pozostawić do marynowania na 1 godzinę. Tofu i warzywa umieścić na namoczonych bambusowych patyczkach do szaszłyków i grillować 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Tagi: Czerwone wino marynatą do grillowanych warzyw lub tofu, grillowane tofu, grillowanie tofu, marynaty do grillowania tofu, Szaszłyki z Tofu i warzywami w ziołowej marynacie, tofu z grilla, Tymiankowo cytrynowa marynata do grillowania Tofu