Czosnkowo-rozmarynowa marynata
Jeśli nie mamy pod ręką rozmarynu to świeży tymianek i majeranek będą tak samo dobrze działały w tej marynacie.
Składniki:
½ szklanki czerwonego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
4 posiekane drobno ząbki czosnku
1 liść laurowy
½ łyżeczki soli koszernej
½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc.
Marynata sojowo-balsamiczna
Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim.
Składniki:
½ szklanki octu balsamicznego
¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu
4 szalotki, drobno posiekane
½ łyżeczki czerwonej papryki
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc.
Uniwersalna przyprawa do steków
Składniki:
2 łyżeczki papryki
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka nasion kopru
1 wyciśnięty ząbek czosnku
½ łyżeczki musztardy w proszku
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli koszernej
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W małej misce połączyć wszystkie składniki. Steki natrzeć przyprawą tuż przed grillowaniem.
Tagi: Czosnkowo-rozmarynowa marynata, marynata do steków, Marynata sojowo-balsamiczna, marynaty do steków, przyprawa do steków, przyprawado steka, Uniwersalna przyprawa do steków