Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje wyjątkową soczystością i miękkością pieczeni. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane. Sztuki mięsa z kośćmi mogą być grillowane na rożnie, jeżeli są dobrze zbalansowane na pręcie żeby mogły się swobodnie odwracać.
Żeberka można nabić na rożen w „harmonijkę” albo użyć rusztu do żeberek Ten ruszt jest również znakomity do grillowania kawałków drobiu, ryb czy krewetek.
Aby nadziać mięso albo drób na pręt, należy założyć jeden szpikulec mocujący na pręt. Następnie należy wbić pręt w środek mięsa lub drobiu i przeprowadzić go przez całą długość. Jedzenie powinno być dobrze wypośrodkowane na pręcie i zabezpieczone drugim szpikulcem, który należy zamocować. Sprawdzić wyważenie poprzez puszczenie rączki prętu, tak aby równoważnik odwracał się bez ograniczeń. Zamocować rożen w otworach w obudowie grilla. Pozwolić najcięższej części mięsa skierować się ku dołowi. Ustawić równoważnik w górę od prętu, po przeciwnej stronie najcięższej strony mięsa. Zamocować rączkę prętu. Systematycznie sprawdzać czy mięso podczas grillowania odwraca się bez problemu. Dostosować równoważnik, jeżeli jest to konieczne. Jedynym właściwym sposobem na stwierdzenie czy mięso jest już gotowe, jest użycie termometru do mięsa. Termometr należy wbić w środek mięsa. Nie pozwolić aby termometr dotykał kości.
Użycie głównego palnika
Przed zapaleniem grilla, należy wyjąć ruszt i półkę do podgrzewania. Jeżeli nasz ruszt jest podzielony na części, możliwe jest wyciągnięcie tylko jednego z nich i użycie drugiego do przygotowania ziemniaków lub innych warzyw. Umieścić tackę ceramiczną na osłonie palnika i ustawić ją pod centralną częścią mięsa. Wypełnić tackę wodą lub innym płynem, np. sokiem czy winem. Soki i tłuszcz
z mięsa się wytapiają i mieszają z płynami z tacki. Mieszanka paruje, unosi się i dodatkowo aromatyzuje mięso. Zamocować silnik na rożnie i go włączyć. Pokrywa powinna być zamknięta i pokrętła ustawione na LOW albo MEDIUM, nigdy na HIGH. Nie pozwolić aby tacka wyschła! Należy sprawdzać poziom płynów i ostrożnie uzupełniać je na bieżąco, jest to konieczne aby zapobiec zapaleniu.
Użycie tylnego palnika rożna
Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest za mięsem nie ma zagrożenia zapaleniami. Gdy używamy tylnego palnika zawsze należy wyjąć ruszt i półkę do podgrzewania. Umieścić tackę ceramiczną na osłonie palnika, aby zebrała dodatkowe soki do przygotowania sosu. Aby zapalić tylny palnik, należy użyć zapałek. Nie używać rożna w deszczową i śnieżną pogodę. Gdy go nie używamy, należy się upewnić, że pokrętło jest ustawione na pozycję OFF. Nie używać w połączeniu z głównym palnikiem. Tylny palnik można łatwo wyjąć, posiada on mechanizm sprężynowy. Należy popchnąć go w prawo i wyjąć. Należy wyjąć tylny palnik gdy grillujemy na ruszcie ułożonym pod skosem.
Tagi: grillowanie na rożnie