Wspaniałe danie na gorący, letni dzień. Podane schłodzone jest idealne jako przystawka lub lekki lunch.
W celu uzyskania idealnie ugrillowanych, średnio wypieczonych filetów Łososia, należy umieścić je na grillu, skórą do dołu na półtorej minuty. Delikatnie zdjąć filet ze skóry i odwracać jeszcze cztery razy w półtora minutowym odstępie czasu. Jeśli przygotowujemy większe filety, należy je odwrócić dwa razy w trzy minutowym odstępie czasowym, aby zapobiec rozwarstwieniu łososia.
Przygotowanie i wędzenie łososia.
Przepis idealny dla początkujących.
Rozpuścić 50g miodu i 50g soli w 500ml gorącej wody, dodać skórkę z cytryny i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zanurzyć 500g fileta z łososia lub 4 porcje przygotowanych filetów bez kości w solance i pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć filety z solanki, opłukać i wytrzeć do sucha w ręcznik papierowy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania wędzarni Bradley Smoker do wędzenia.
Następnie należy wypełnić dozownik brykietami z drzewa dębowego i ustawić temperaturę 90 stopni.W momencie gdy temperatura osiągnie pożądaną wysokość , położyć filety na półkach i wędzić około 1,5 godziny.
Tagi: bradley smoker, Filet z wędzonego na ciepło łososia, wędzarnia, wędzarnia gazowa, wedzenie, łosoś wędzony, łosoś wędzony na ciepło