Ten gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi.
Składniki:
-
½ szklanki drobno posiekanej cebuli
-
½ łyżeczki wyciśniętego czosnku
-
1 łyżka masła lub oleju roślinnego
-
1 ½ szklanki ketchupu
-
½ szklanki mocnej parzonej kawy
-
1/3 szklanki miodu
-
3 łyżki sosu Worcestershire
-
1 łyżka octu z jabłek
-
1 łyżka musztardy Dijon
-
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
-
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
-
1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Przygotowanie:
Masło lub olej rozgrzewamy w rondelku w średniej temperaturze. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie brązowieć. W międzyczasie dodajemy czosnek i smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 7-10 minut aż sos ładnie zgęstnieje.
Tagi: sos do grilla, sos do mięsa, sos miodowy do grilla, sos z miodem i kawą, sosy do grilla