2 paski żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli koszernej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ szklanki miodu
3 łyżki octu z jabłek
¼ filiżanki sosu sojowego
3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka chińskiej przyprawy do mięs
Przygotowanie:
Ściągnąć błonę tłuszczową z tyłu żeberek i pociąć żeberka na pojedyncze ewentualnie podwójne kawałki. Posypać solą, pieprzem i czosnkiem w proszku i owinąć szczelnie w 2 arkusze folii aluminiowej. Umieścić na górnym ruszcie w grillu rozgrzanym do około 160 stopni C i grillować przez około 2 godziny. W międzyczasie przygotować sos łącząc w małym rondelku miód, ocet jabłkowy, sos sojowy, czosnek i przyprawy. Całość podgotowywać około 15 minut aż sos zgęstnieje. Na blachę do pieczenia wyłożyć folię do pieczenia, dać do niej żeberka wyjęte z folii i zalać przygotowanym sosem. Blachę z żeberkami i sosem wstawić do grilla jeszcze na około 15 minut.
Tagi: grillowane żeberka, miodowe żeberka z grilla, miodowo czosnkowe żeberka z grilla, pieczone żeberka, żeberka z grilla