Jedną z najpopularniejszych form grillowania drobiu jest pieczenie na rożnie. Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje wyjątkową soczystością i miękkością pieczeni. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane.
Niektóre modele grilli są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest za mięsem nie ma zagrożenia zapalenia.
• Gdy używamy tylnego palnika zawsze należy wyjąć ruszt i półkę do podgrzewania.
• Umieścić tackę ceramiczną na osłonie palnika, aby zebrała dodatkowe soki do przygotowania sosu.
• Nie używać rożna w deszczową i śnieżną pogodę.
• Gdy go nie używamy, należy się upewnić, że pokrętło jest ustawione na pozycję OFF.
• Nie używać w połączeniu z głównym palnikiem.
• Tylny palnik można łatwo wyjąć, posiada on mechanizm sprężynowy. Należy popchnąć go w prawo i wyjąć.
• Należy wyjąć tylny palnik gdy grillujemy na ruszcie ułożonym pod skosem.
Nie musisz umieszczać kurczaka bezpośrednio na puszce piwa. Ten stalowy stojak daje stabilną platformę dla Twojego kurczaka i pomieści większość puszek. Jeśli chcesz spróbować coś bardziej luksusowego, ten stojak ze stali nierdzewnej oferuje znacznie więcej. W podstawie możesz umieścić czosnek czy cebulę lub inne warzywa, które dodadzą aromatu Twojemu kurczakowi podczas grillowania. Składany stojak zapewnia łatwe przechowywanie w kuchni a nierdzewna stal jest łatwa w czyszczeniu. Zestaw zawiera dodatkowo silikonową szczotkę odporną na wysoką temperaturę nawet do 260 ̊C. Stojak do kurczaka musisz go mieć przy następnym grillowaniu.
Możesz piec kurczaka, gotować warzywa i piec pizzę w jednym urządzeniu. Ale to nie wszystko, możesz znacznie więcej. Bardzo łatwo można upiec kurczaka w tym urządzeniu. Stożek na kurczaka ma otwór w środku więc możesz łatwo umieścić w nim puszkę z piwem. Parujące piwo podczas pieczenia sprawi że kurczak będzie soczysty. Możesz wokół kurczaka umieścić warzywa, soki z warzyw będą spływały na dno urządzenia, ale warzywa nadal pozostaną soczyste. Jeśli usuniesz stożek, z łatwością możesz gotować warzywa. Wlej na dno urządzenia wodę, umieść warzywa na płycie z otworami i pozwól aby się gotowały na parze. Aby upiec pizzę wystarczy usunąć stożek i płytę z otworami. Możesz upiec pizzę w głębokim naczyniu. Wszystko wykonane jest ze stali nierdzewnej i jest łatwe do czyszczenia, jest to wspaniały dodatek do Twoich akcesoriów do grillowania. Wybierz jeden już dziś!
Wieszak do podudzi pozwala na wygodne grillowanie podudzi, udek, skrzydełek etc, bez bezpośredniego umieszczania ich na powierzchni grilla. Takie grillowanie pomaga grillować mięso drobiowe bez przyklejania się do rusztów, a dzięki dolnej brytfannie nie dochodzi do zapalania się skapujących soków i tłuszczy. Nadmiar skapującego tłuszczu z dodatkami np. warzyw i innych aromatycznych płynów odparowuje z brytfanki dzięki czemu grillowane potrawy nabierają wyjątkowego smaku i są niesamowicie soczyste.