Czas przygotowania: 25 minut, Czas grillowania: 1 ½ godziny, Liczna porcji: 8
Wędzony smak kurczaka z grilla dzięki zastosowaniu zrębek wędzarniczych jest niezapomniany. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej podawać z zimną owocową herbatą. Aby uzyskać cały letni posiłek wystarczy że podamy kurczaka z grillowanymi szparagami i kolbami kukurydzy.
Składniki:
2 szklanki zrębek wędzarniczych z wiśni (mogą być również olchowe, klonowe)
2 puszki piwa w połowie pełne
2 całe kurczaki
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki soli koszernej
½ szklanki ostrej papryki
¼ szklanki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
¼ szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Zrębki wędzarnicze moczymy w wodzie przez co najmniej 1 godziną. Przygotowujemy w międzyczasie grill, oczyszczamy ruszty i rozgrzewamy go do około 190 stopni C. Następnie mieszamy razem sól, cukier, pieprz, paprykę i pieprz cayenne. Puszki z piwem rozstawiamy na specjalnym stojaku do drobiu i do każdej z nich dodajemy 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanej mieszanki. Przygotowujemy kurczaka, nacierając go całego wewnątrz i na zewnątrz oliwą i pozostałą mieszanką przypraw. Kurczaka osadzamy nogami do dołu na stojaku z puszką piwa. Namoczone wióra umieszczamy w małej wędzarce w okolicy osłon palników lub żaru w przypadku grilla węglowego. Stojaki z kurczakami umieszczamy bezpośrednio na ruszcie. Tak przygotowane kurczaki grillujemy przy zamkniętej pokrywie grilla przez około półtora godziny w średniej temperaturze lub do momentu aż temperatura mięsa osiągnie 90 stopni C. Następnie zdjąć ostrożnie kurczaki ze stojaków owinąć każdego w folię aluminiową i odstawić na 10 minut przed podaniem aby odpoczęły.
Zobacz nasze pomysły na grillowanie drobiu.
Tagi: kurczak z grilla, pikantny kurczak, pikantny kurczak z grilla, przepis na całego kurczaka z grilla