na ciasto:
-
500g mąki
-
1 łyżeczka soli
-
30g świeżych drożdży
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
300 ml letniej wody
do pizzy:
-
240 ml sosu pomidorowego / passaty pomidorowej
-
200 g drobno posiekanego sera mozzarella
-
120 g drobno pokrojonej szynki w kostkę
-
120 g drobno posiekanych pieczarek
-
120 g drobno posiekanej papryki
-
24 czarne oliwki bez pestek, przekrojone na połowę
-
20 g rukoli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Na środek mąki wlać drożdże i oliwę z oliwek. Wymieszać z mąką i powoli dodawać letnią wodę. Ciasto ugniatać do miękkości. Kiedy ciasto osiągnie prawidłową konsystencję będzie można je usunąć z miski bez przyklejania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze 220 ° C. Przed podaniem pizzę udekorować rukolą.
Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać kamieni do pieczenia pizzy.
Tagi: ciasto do pizzy, pizza z grilla, prosta pizza, włoska pizza z grilla