Nowy Orlean i krewetki z grilla, mają długą historię. Pomysł na grillowane krewetki powstał w 1913 roku w słynnej restauracji Pascala Manale, znajdującej się w dzielnicy Garden District w Nowym Orleanie. Jednym z najsmaczniejszych smakołyków dla miłośników grillowania są właśnie krewetki z grilla. Poniżej przedstawiamy państwu przepis na prawdziwie amerykańskiej krewetki z grilla. Mieszanka przypraw wykorzystywana w tym przepisie jest też świetna do innych owoców morza i kurczaka.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 8 minut
Gotowe w: 28 minut
Porcje: 4
Składniki
2 łyżki soli kamiennej z selerem i koperkiem
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka grubej soli morskiej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek
około 20 wyjątkowo dużych krewetek oczyszczonych i obranych z pancerza
1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek). Mieszankę przypraw zamknąć w szczelnym pojemniku. Dodać krewetki, skropić oliwą z oliwek i dokładnie równomierne wymieszać. Tak przygotowane krewetki odstawić do marynowania na 10 minut. Następnie rozgrzać grilla do średniej temperatury i grillować 3-4 minuty z każdej strony aż krewetki będą różowe i nieprzeźroczyste. Krewetki podawać na gorąco skropione sokiem z cytryny lub udekorowane ćwiartkami cytryny.
Tagi: grillowane krewetki, grillowane krewetki z grilla, grillowanie krewetek, krewetki z grilla