Whiskey w Stanach Zjednoczonych doceniana jest nie tylko jako trunek ale również jako składnik wielu potraw, również tych z grilla. Poniżej prezentujemy wam kilka pomysłów i receptur do przygotowania których wykorzystać można amerykańską whiskey w Lynchburga.
W amerykańskim miasteczku Lynchburg wytwarzane są: Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey, Gentleman Jack i Jack Daniel’s Single
Uniwersalna marynata Jack Daniels
Składniki:
½ filiżanki soku ananasowego
3 łyżki sosu sojowego
1 ½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki czosnku w proszku
¼ filiżanki whiskey Jack Danielsa
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Mięso zanurzyć w marynacie i marynować. W trakcie grillowania można mięso nacierać marynatą. Grillować do osiągnięcia pożądanych wyników. Tuż przed usunięciem mięsa z grilla można ponownie natrzeć je marynatą.
Glazura do żeberek i skrzydełek z kurczaka Jack Daniels
Składniki:
1 szklanka whiskey Jack Daniels
½ filiżanki brązowego cukru
1 szklanka ketchupu
1 łyżeczka sosu Worcestershire
¼ szklanki octu
1 łyżka stołowa soku z cytryny
3 wyciśnięte ząbki czosnku
½ łyżeczki musztardy
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Żeberka nacierać cienką warstwą przed grillowaniem. Pod koniec grillowania można dodatkowo je natrzeć aby się jeszcze ładniej zeszkliły. Ta glazura świetnie też pasuje do skrzydełek z kurczaka.
Spektakularny sos do potraw z grilla Jack Daniels
Składniki:
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
2 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki
2 cebule dymki drobno posiekane
¼ filiżanki Whiskey Jack Daniels
Przygotowanie:
W średniej wielkości rondelku roztapiamy 2 łyżki masła na małym ogniu, dodajemy czosnek. Następnie roztopione masło z czosnkiem mieszamy z mąką. Ciągle mieszając dodajemy powoli bulion a następnie pietruszkę i gotujemy aż trochę zgęstnieje. W międzyczasie na patelni podsmażamy na maśle pieczarki i cebulę do miękkości. Mieszając dodajemy whiskey oraz zagęszczony wywar z rondelka. Całość dusimy kilka minut na małym ogniu. Sos idealnie pasuje do grillowanego lub pieczonego kurczaka.
Uniwersalny sos do grilla Jack Danielsa
Składniki:
1 łyżka stołowa posiekanej szalotki
1 łyżeczka czosnku w proszku
140 ml sosu Worcestershire
60 ml whiskey Jack Daniels
100 g zimnego masła
1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki
szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Szalotkę, czosnek i sos Worcestershire dokładnie mieszamy w małym rondelku. Gotując redukujemy o połowę. Dodajemy pieprz i whiskey. Dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i pietruszkę i dokładnie przy pomocy trzepaczki całość mieszamy. Sos idealnie pasuje do grillowanej wołowiny.
Tagi: glazura jack daniels, jack daniels, marynata jack daniels, marynata whiskey, sos bbq jack daniels, sos do grilla whiskey, whiskey