Większość z nas w dzisiejszych czasach zwraca uwagę na ilość spożywanego tłuszczu, ale w przypadku hamburgerów, troszkę tłustsze mięso daje wilgotniejszą potrawę. Mielony udziec czy ligawa mają tendencje do wysychania, aczkolwiek, soczysty pomidor mógłby zrekompensować straty zdrowszego wyboru!
Metoda: Grillowanie bezpośrednie
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 kg chudej, mielonej wołowiny
1 łyżeczka kminku
2 zgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 zgniecione papryczki jalapeño
8 bułek
¾ szklanki startego sera Cheddar
¼ szklanki posiekanej kolendry
Do dużej miski wrzuć mięso, wszystkie przyprawy i starty ser. Delikatnie wymieszaj składniki palcami. Uformuj 8 burgerów Rozgrzej grill ( ustaw pokrętło w pozycji MEDIUM-HIGH), a następnie posmaruj lub spryskaj ruszt olejem roślinnym. Ułóż burgery na ruszcie i grilluj po 2 minuty z każdej strony. Burgery powinny być wypieczone, ale soczyste. Lekko podpiecz bułki przez ostatnie dwie minuty grillowania burgerów.
Tagi: burger z grilla, burgery, burgery z grilla, hamburgery z grilla, hamurger z grilla, ogniste burgery wołowe, ogniste burgery wołowe z grilla