Przepis na tak przyrządzonego kurczaka z rożna jest bardzo popularny wzdłuż wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Jest to znakomity sposób na niezwykle smacznego i aromatycznego kurczaka.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania : 1 godzina, 30 minut
Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut
Wydajność: 6 porcji
Składniki:
- 1 cały duży kurczak
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 1/2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżki papryki
- 1 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1 cytryny
- 1 litr zimnej wody
Przygotowanie:
Połączyć ocet, wino, oliwę z czosnkiem w proszku, kminek, paprykę, pieprz i sól. Dobrze wymieszać do utworzenia jednolitej masy. Dodać sok z cytryny do zimnej wody. Kurczaka bardzo dokładnie oczyścić, nadmiar tłuszczu wyciąć. Kurczaka dokładnie umyć wcześniej przygotowaną wodą z cytryną. („Kąpiel” kurczaka w wodzie z cytryną jest kluczem w tym przepisie – nie powinniśmy pomijać tego kroku!). Kurczaka bardzo dokładnie natrzeć marynatą. Umieścić kurczaka w zamykanej torbie, wlać wcześniej przygotowaną marynatę. W zamkniętej torbie marynować kurczaka przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Kurczak będzie tym bardziej aromatyczny im dłużej go będziemy marynować. Jednak nie przechowywać go dłużej w marynacie niż 24 godziny. Jak już będziemy mieli przygotowanego, zamarynowanego kurczaka przygotujmy grill. Rozgrzejmy go i przygotujmy zestaw rożna. Umieśćmy kurczaka na rożnie (kliknij tutaj aby zobaczyć jak prawidłowo zamocować kurczaka na rożnie) i grillujmy około 1 1/2 godziny w temperaturze około 150 stopni C. Dobrze przygotowany kurczak powinien mieć wewnętrzną temperaturę około 75 ° C, pomiaru tej temperatury dokonajmy specjalnym termometrem umieszczając go w najgrubszej części uda.
Ten kurczak jest często podawany z sosem do maczania. Prosta wersja tego sosu jest wykonana z połączenia 1/2 szklanki majonezu 2 łyżek musztardy z 2 łyżkami soku z cytryny.
Tagi: cały kurczak z rożna, drób z rożna, kurczak z rożna, Peruwiański kurczak z rożna, przepis na kurczaka, przepis na kurczaka z rożna