Wyposażenie:
-
grill z rożnem – polecamy grille Broil King wyposażone w zestaw rożna z osobnym tylnym palnikiem
-
tacka ociekowa na tłuszcze i soki
-
termometr do mięsa (zalecany ale nie jest on niezbędny)
Składniki:
-
kawałek mięsa wołowego (polędwica wołowa, zrazowa dolna – około 1 ½ kg-2 kg )
-
Sól morska lub kamienna
Przygotowanie:
Mięso kroimy na równe 3-4 kawałki w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa wyginamy aby uzyskać kształt litery C i tak nabijamy je na szpikulec rożna. Bezpośrednio przed grillowaniem posolić mięso solą kamienną lub morską. Nie używać innych przypraw ani go nie marynować!. Przygotować grilla do grillowania na rożnie (metoda rożna obrotowego). Tak przygotowane mięso pieczemy w grillu z zamknięta pokrywą przy użyciu rożna do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia znanego nam z steków. Tak upieczone mięso zdejmujemy z rożna, odstawiamy na 10 minut przykryte folią aluminiową i tniemy w poprzek włókien. Dobrze przygotowane mięso powinno być z zewnątrz brązowe i chrupiące a wewnątrz jeszcze różowe.
*przed zabraniem mięsa z rożna można je posmarować np. masłem czosnkowym albo przed samym podaniem możemy je skropić sokiem z cytryny
Tagi: grillowana wołowina, grillowanie wołowiny, picanha, solona wołowina z rożna, wołowina solona, wołowina z rożna