Pizza czy chleb z grilla jest bardzo prosty do zrobienia. Wszystko czego potrzebujemy aby upiec chleb lub pizzę na grillu to zamknięta przestrzeń, która jest odpowiednio ogrzewana. A do tego grill gazowy nadaje się idealnie. Jedyną rzeczą, którą należy zapamiętać jest to, że dobry grill rozgrzewa się do wyższych temperatur niż większość piekarników oraz, że w niektórych grillach kontrola temperatury nie jest tak precyzyjna jak w piekarnikach. Warto zwrócić też uwagę na to, że pieczenia delikatnego pieczywa, które może być wyzwaniem w piekarniku powinno się unikać w grillu.
Temperatury: z naszego doświadczenia wynika, że pieczywo pieczone w grillu gazowym piecze się nawet dwa razy szybciej niż w standardowym piekarniku. Grille wytwarzają dużo więcej ciepła niż tradycyjnie używane do wypieku pieczywa piekarniki. Ponadto, ze względu na naturalny przepływ powietrza w stylu konwekcyjnym wewnątrz grilla (węglowego i gazowego) uzyskujemy lepsze efekty pieczenia.
Grill jest idealny również do wypieku „płaskiego pieczywa” w postaci pizzy, tortilli itp. Nadaje się do tego nawet pieczywo mrożone. A grill jako narzędzie do jego pieczenia sprawdzi się rewelacyjnie.
Kilka dodatkowych porad:
-
Kamienie do pizzy są świetne do pieczenia w grillu. Z reguły oprócz właściwości dobrego utrzymywania temperatury ich struktura ma właściwości absorbujące nadmiar wilgoci z ciasta. A dzięki temu pieczywo pieczone w grillu wyjdzie naprawdę wyjątkowo chrupiące i smaczne.
-
Chociaż nie jest to konieczne grillowanie pośrednie może pomóc w stworzeniu idealnych warunków do pieczenia pieczywa w grillu. Bezpośrednie ciepło może powodować przypalenia jego spodów.
-
Kupując grilla, sprawdź na stronie producenta czy oferuje on specyficzne akcesoria, które pomogą Ci piec w grillu.